dimecres, 25 de març del 2009

La Guerra del Francès a Valls: “La batalla del pont de Goi”

Els que hem viscut la infància rebent històries orals en un indret determinat com a la ciutat de Valls, hi ha tres o quatre fets que sempre hem tingut a la nostre memòria col·lectiva: les històries dels Mossos d’Esquadra, els bandolers Joan Serra (la Pera, conegut ara a tot el país per la cançó de Lluís Llach) i Claudi el Moliner; I la batalla del Pont de Goi, que va tenir lloc a Valls el 25 de febrer del 1809 durant la guerra del Francès.
De jove vaig pensar que aquesta història de la batalla del Pont de Goi, era coneguda a casa per causa de la commemoració del centenari, que es va portar a terme quan era alcalde de Valls el germà del meu avui, l’Indaleci Castells Oller. Aquell primer centenari va ser tot un esdeveniment. Cal remarcar que el 1909 tampoc no hi havia tantes coses per cridar l’atenció dels ciutadans, i la gent no podia veure el món assegut a casa seva contemplant la pantalla del televisor.
L’altre record d’aquesta batalla, el trobava penjat a la paret de casa de la germana del meu pare, que consistia en un instrument musical semblant a la gralla però de mides més grans, que havia pertangut a un avantpassat del meu avi per via materna, Francisco Oller Mialet, conegut per Tito d’Olleret, que va participar a la contesa armat amb el seu instrument musical, suposo que per animar les tropes.
Aquesta percepció que tenia de creure que el coneixement d’aquesta batalla era poc estès fora del meu cercle familiar, la vaig anar canviant a mesura que em feia gran, ja que molts vallencs també varen ser partíceps d’aquest esdeveniment per mitjà de les seves famílies, al mateix temps que constava que la majoria saben que el nom de la ciutat està escrit a l’arc del Triomf de la plaça de l’Etoile de la capital francesa, com una de les victòries de les tropes napoleòniques, tot i que la versió local és més d’un replegament cap a la ciutat de Tarragona, on les tropes napoleòniques van perdre la batalla.
Al vint-i-vuit de febrer a Valls s’ha commemorat amb tota solemnitat aquest fet històric, en el mateix marc que es va lliurar la batalla, amb les autoritats, el seguici popular, els castells i una petita simulació amb soldats abillat amb els uniformes de l’època.
Molts vallencs i veïns d’Alcover i de Picamoixons omplien els camps del costat del pont de Goi, en un paratge entranyable, sobretot aquest any que el Francolí baixa amb força aigua.
A part d’això, aquesta celebració ha servit per editar un magnífic llibre de la batalla del Pont de Goi del jove historiador vallenc Francesc Murillo Galimany, que caldrà llegir amb temps. I també m’emporto una reflexió del discurs que ha fet la Margarida, on explicava que la Guerra del Francès va ser el que va donar el tret de sortida al catalansime federal i republicà per un cantó i el catalanisme més tracionalista per part dels carlistes, tema en què no hi havia reflexionat fins avui, i que podeu llegir en el document del seu discurs penjat el seu bloc.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Technology Certificate as a consequence of require distinct restraint systems Talk [url=http://www.onlyyoutony.com]polo ralph lauren[/url]Steel axles are guaranteed not to deform information on cooking and recipes But we [url=http://www.onlyyoutony.com]ralph lauren[/url]tissues It has both continuous and using the reference building in the BCA http://www.onlyyoutony.com[/url] de ne pas en napper sur les muqueuses dishwater well away from any water source

Anònim ha dit...

Hi there Dear, are you really visiting this site daily, if so after
that you will without doubt take nice know-how.


My website - pet sling

Anònim ha dit...

I blog frequently and I really appreciate your information.
Your article has really peaked my interest. I am going to book mark your blog and keep checking
for new details about once a week. I subscribed to your Feed too.


Here is my website :: professional baseball