dimecres, 20 de febrer del 2008

Museu Casteller de Catalunya a Valls (II)



En l’escrit anterior parlava de la mala decisió presa per l’ajuntament de Valls de voler construir el Museu Casteller a la partida de Ruanes, a l’altre costat del torrent del Catllar. No repetiré els arguments que el Jordi Ferré va publicar al setmanari El Pati del 21 de desembre 2007 o El Jordi Bofarull a El Vallenc a començaments d’any, però sí que cal fer més comentaris:
Valls al segle XVII, era la setena ciutat de Catalunya, comptant també Perpinyà, segons es pot veure al llibre de Joan Reglà, Els Virreis de Catalunya de l’editorial Vicens Vives, per davant fins i tot de Reus, això vol dir que té un centre històric dels més grans de Catalunya. Com que Valls no disposa d’organismes administratius de capitalitat, com delegacions del govern etc. ni la possibilitat d’acollir estudis universitaris, sempre s’havia pensat construir el museu casteller al més apropat possible al centre històric, per contrarestar aquestes deficiències.
Altres ciutats són un exemple, com Vilafranca del Penedès, on El Museu del Vi és al cor mateix del centre històric i el seus projectes de futur també. No he llegit enlloc que volguessin traslladar-lo als antics magatzems que hi ha prop de l’estació de tren. Tenim altres exemples com els de Bilbao i Gasteiz, per posar-ne de coneguts per a tothom.
Durant Vuit anys, vaig ser membre de la Junta de Museus de Catalunya i sempre es lamentava la Junta de no haver pogut fer el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el MNAC, en un indret més cèntric i no a la muntanya de Monjuïc.
Les mateixes colles castelleres de Valls van tenir més intel·ligència quan van escollir el lloc on fer els seus locals socials que l’equip de govern actual de l’ajuntament de Valls.
La Colla Vella dels Xiquets de Valls, amb la junta que presidia en Josep Maria Domènech, va escollir el Portal Nou, prop de Ca l’Amada, que era el seu lloc de trobada, donant caliu amb el seu local a aquesta part del nucli històric.
La Colla Joves del Xiquets de Valls, amb la junta de Joan Guasch van fer el seu local al carrer Gassó, a quatre passes del Pati, on han organitzat concerts i altres activitats.
Això hauria de fer reflexionar a les actuals juntes de les colles vallenques per què les juntes anteriors van fer aquestes apostes i si és que ells accepten amb resignació una mala proposta?.
Crec que no s’està aprofitant el gran consens que es podia haver generat a Valls amb la ubicació del Museu Casteller, fins i tot si s’havia de fer un plantejament agosarat d’edifici nou, a la mateixa plaça del Quarter o en algun altre lloc proper al centre històric, que també hi és.
Valls, segurament no va encertar la ubicació de l’actual hospital, sobretot amb perspectives de creixement i de futur. Ara que teníem la possibilitat d’encertar-la amb el Museu Casteller, tornarem a ensopegar amb la mateixa pedra, però l’error, en aquest cas, serà molt més greu.

2 comentaris:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.